Кредитният експерт Тихомир Тошев говори за това дали има смисъл от

...
Кредитният експерт Тихомир Тошев говори за това дали има смисъл от
Коментари Харесай

Тази година не всеки, който е купил имот за инвестиция, е направил добра преценка

Кредитният специалист Тихомир Тошев приказва за това дали има смисъл от инвестиция в неподвижен парцел и каква е доходността, която тя би ни осигурила. Пред вестник " Телеграф " той даде и препоръки на хората, които се готвят да вземат ипотечен заем.

" Има смисъл от договорка за покупка на парцел, в случай че тя е преценена добре. За страдание считам, че тази година не всеки, който е купил капиталов парцел, е направил добра преценка. Не би трябвало да забравяме, че в този момент се купува във висок ценови пазар, т.е. цените са много високи и в случай че човек разчита, че ще продаде след една година това жилище с облага, това му очакване може да не се сбъдне. "

" При инвестицията в парцел би трябвало да се преценяват няколко значими неща. Дали този парцел, който ще купуваме, ще можем да го отдадем чартърен и той да носи приход, който да ни разреши освен да си върнем инвестицията, само че и да спечелим от нея. И второто нещо е каква е вероятността цената на този парцел да нарасне в идващите години и той да бъде продаден за по-висока сума. Има благоприятни условия, даже и при тези високи цени, да се направи добра инвестиция в парцел. Примерно покупката на зелено. "

" Наемите също набъбнаха, тъй че при една добра преценка, да, парцелът може да е добра инвестиция и да ни донесе хубава рентабилност. Но в случай че не създадем добра преценка, може да си купим парцел на доста висока цена сега, да не успеем да го отдадем на добър наем или въобще да го отдадем чартърен и по този начин да се окаже, че не сме създали добра инвестиция и не сме съумели да съхраним парите си. "

" По отношение на ипотечните заеми покупко-продажбите не престават да наподобяват много положителни и преференциални поради ниските лихви. Но пазарът е към момента причина, че лихвите ще нарастват в идната година, година и половина. Така че аз първо бих желал да съветвам хората да преценяват тази своя покупка, това задлъжняване и през тази вероятност – че лихвата би се покачила ".

" Ако те теглят сега на 2,5%, аз бих ги предиздвикал да погледнат каква би била вноската, в случай че лихвата отиде на 4% и дали смяната на вноската ще им разрешава да обслужват заема без проблем. Ако това е по този начин, могат да са спокойни ".

" Моите упования са, че лихвите няма да отидат до такива равнища. Но е хубаво хората да плануват, в случай че въпреки всичко това се случи, новата вноска да е търпима. Иначе златното предписание си остава, когато всичките разноски по заема са не повече от 30% от прихода. Това се счита, че е нискорисково и можем да задлъжнеем с огромна сума за подобен дълъг интервал – 25-30 години са най-често периодите, които избират българските кредитополучатели. Естествено, добре е да проучим и преценим какъв парцел да купим, в кой квартал ".

" Когато го купуваме за живеене, тогава би трябвало да сме най-претенциозни, тъй като от този избор зависи стандартът ни на живот в идващите години. В кой квартал, каква да е квадратурата, какъв да е строителят, качествено ли строи – всичко това би трябвало да се вземе под внимание. "

" Тази година виждаме връщане на интереса към покупка на жилища в градеж и ново строителство. Но той идва и от това, че предлагането на подготвени жилища е доста малко и незадоволително. Другата причина да се връща ползата към покупка на жилища на зелено е, че цената е по-добра от цената на готово жилище.

Купуват се и по-големи парцели. Това, отново споделям, е една от аргументите да се разяснява подобен растеж на размера заеми, тъй като хората, които са на пазара сега, са с положителни благоприятни условия, желаят да живеят в по-голямо жилище, с повече стаи, в прекрасен квартал. А това са и по-скъпите жилища в огромните градове ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР